Op zaterdag 1 september organiseert Jeugdhuis Den Joc zijn twaalfde editie van Skatefest. Zoals elk jaar zullen er heel wat jongeren afzakken naar Olen.

Het concept blijft hetzelfde als de vorige jaren, een mix van hardcore-, punk-, ska-, metal-, en rockoptredens, een skatepark en een distro markt.
Voor het tweede jaar op rij zijn er twee podia met in totaal 16 bands.
 
We hebben beslist om te investeren in een vernieuwd skatepark.
Dit jaar doen we beroep op het Nederlandse Plywood Constructions die speciaal een skatepark zullen optrekken voor één dag.
 
 
Het programma:
De afsluiter van Skatefest is het Amerikaanse Saves The Day. De band brengt een mix van melodische punkrock en indie rock. De band staat exclusief op Skatefest en was vorig jaar één van de headliners op Groezrock. Daarvoor speelt het Engelse Deadline die bekend staan voor hun melodieuze streetpunk/punkrock met de ontzettend goede zangeres Liz Rose. Het Engelse Pay No Respect sluit de Joc stage af met hun no-nonsense hardcore en voor hen speelt de Italiaanse metalcore pletswals Awaken Demons.
 
De andere bands zijn: Campus, The Crackups, The Priceduifkes, A Strength Within, CanIrepeed, The Octopussys, Essence, Gino's Eyeball, Violent City, Stonepiler, The Adjectives en My Love Your Lust
 
Tickets/reservaties: 10,00 euro op www.skatefest.be en alle Free Record Shop (BE/NL)
Aan de deur: 15,00 euro
Deuren: 12.30 uur – Eerste band: 13.30 uur
Locatie: Domein Teunenberg – Boerenkrijglaan – 2250 Olen
 
Vooravond 31/08/2012 Last Friday
Hetzelfde concept, drie live bands, als de First Fridays in het Jeugdhuis. Maar op een andere locatie, iets groter en voor jong en oud.
 
Het programma:
Sons of Lioth: een Kempische heavy metalband, beïnvloed door bands als Iron Maiden en Judas Priest! Waan u terug in de jaren 80 en raise up your fist at the sky!
 
Storko: Olense coverband met zangeres. Ze spelen o.a. nummers van Skunk Anansie, Adele, Iron Maiden, Gossip, The Darkness, U2, No Doubt, Anouk, Bon Jovi en Blondie.
 
De Hukkelfukkers: zingen in het Lichtaarts en brengen een eigen genre dat alles omvat van blues tot rock, folk tot metal, zelfs wals tot charleston.
 
Deuren 19u00 – Start 20u00
Gratis inkom
 
Korte info voor het weekend
-       openlucht optredens
-       een overdekt skatepark waar iedereen vrijblijvend kan skaten
-       eten en drinken zijn op het terrein te verkrijgen (ook veggie en vegan)
-       gratis propere toiletten
-       CM-oordoppenautomaat
 
Niet toegelaten:
-       scherpe voorwerpen
-       flessen, glas, blik, honden en andere dieren.
 
Toegankelijkheid mindervaliden:
-       een rolstoelpodium
-       voorbehouden parkingplaatsen
-       gehandicaptentoilet
-       geleide- of assistentiehonden zijn toegelaten
 
Meer info: www.skatefest.be of op 0473/82.79.54 (Bart Van Elst)
 
Extra info bands:
 
Saves The Day (USA): punkrock/ pop
Saves The Day is uit New Jersey en speelt een mix van melodische punkrock, indie rock en pop. Als we ze een beetje moeten vergelijken dan komen we uit bij bands als Weezer, Jimmy Eat World en The Posies. Ze hebben op dit moment zeven full albums uit en verkochten in totaal bijna één miljoen albums. ‘Stay What You Are’ uit 2003 was hun best verkochte album met meer dan 300.000 exemplaren en twee succesvolle singles op MTV2. Naast deze albums heeft Saves The Day ook drie akoestische EP’s uitgebracht die in 2009 gebundeld werden als compilatie album‘Bug Sessions’. Saves The Day toerde o.a. als support van Green Day, Weezer en Blink 182.
 
In ons land stond de band eerder al op Pukkelpop en was vorig jaar één van de headliners op Groezrock. Daarnaast had Saves The Day in 2011 een co-headline toer door Europa met The Get Up Kids en ééntje met Yellowcard. Naast Skatefest speelt Saves The Day o.a. op het Engelse dubbelfestival Reading/Leeds en op het Area4 Festival in Oberhausen tijdens hun Europese tournee.
De meest melodische en poppy Skatefest headliner ooit!
 

Pay No Respect (Uk):  hardcore
Pay No Respect komt uit Medway (Kent) en brengt brutale hardcore die beïnvloed is door bands als Thick as Blood, Bury Your Dead, First Blood en Terror. Voorlopig heeft Pay No Respect een full album, een EP en split-EP uit. De band toerde eerder al met Terror, Sworn Enemy, Knuckledust en Death Before Dishonor. Later dit jaar verschijnt een nieuw album van Pay No Respect. Verwacht u aan no-nonsense hardcore, beatdown en 2 steps. In dit subgenre is deze band  één van de Europese toppers. Pay No Respect sluit de Joc Stage af. Mosh!
 
Deadline (UK): streetpunk/oi!
Deadlinekomt uit Londen en brengt perfect gestroomlijnde melodieuze streetpunk/oi! Deadline is één van de grootste streetpunkbands van de UK. Een belangrijke factor binnen de band is de ontzettend goede zangeres Liz Rose. Door haar onderscheidt de band zich van de meeste bands binnen het genre. Door haar zang kunnen we spreken van een unieke mix van punk en rock. Sommigen omschrijven Deadline als Blondie meets Rancid. Deadline toerde en speelde o.a. met Rancid, The Business, Madball, The Adicts, Dropkick Murphys, The Misfits, Lars Frederiksen en Cock Sparrer.
 

Awaken Demons (I): metalcore
Awaken Demons komt uit het Italiaanse Cesena en draagt de straight edge boodschap actief uit. We kunnen ze best omschrijven als een mix van hardcore, metalcore en deathcore. Iets voor fans van o.a. The Acacia Strain, The Ghost Inside, Hatebreed, For The Fallen Dreams en Madball. Hun nieuwste album van maart dit jaar, is een bom en is er zowel voor de hardcore- als de metalliefhebbers. Awaken Demons speelde al over gans Europa, in Amerika en Japan en dit met bands als A Day To Remember, The Ghost Inside en Deez Nuts. Verwacht je aan een Italiaanse metalcore pletwals!
 
 
Campus: metalcore/post-hardcore
Campus is een vijftal uit Tessenderlo en al enkele jaren een topper binnen de Belgische hardcore/metalcore. Vorig jaar kreeg de band enkele tegenslagen te verwerken door het vertrek van de frontman en een gitarist. Maar Campus is op zijn zachtst gezegd terug! In de nieuwe bezetting werd de band eerder dit jaar opgepikt door het Engelse Small Town Records waar op 28 mei de EP “Empathy” verscheen. Campus brengt brengt een mix van post-hardcore, metalcore en screamo in de lijn van Architects, Norma Jean en While She Sleeps, maar sinds die recentste EP horen wij ook een beetje The Ghost of a Thousand. Het tekenen bij een Engelse label legde hen geen windeieren. De band stond eerder dit jaar op het Engelse Hit The Deck festival met o.a. Cancer Bats en The Wonder Years en begin deze maand speelde Campus ook op het Hevy Music Festival in Engeland met o.a. Madball, Descendents, H2O en Ignite. De afgelopen jaren speelde Campus op Groezrock, Pukkelpop, de Taste of Chaos tour in de AB en deed verschillende Europese en UK tours.
Campus richt zich dit jaar vooral op het buitenland waardoor Skatefest naast Rock Herk hun enige Belgische zomerfestival is. Dus zeker checken!
 
 
The Crackups: punk / rock ‘n’ roll
The Crackups is een viertal uit Oevel, Grobbendonk en Pulle. De band brengt heel snelle punk/rock ‘n’ roll met als invloeden Black Flag, Zeke, The Dwarves en The Bronx. Zonder twijfel één van de strakste Belgische punkbands. In 2010 haalde The Crackups de finale van Humo’s Rock Rally, alles behalve vanzelfsprekend voor een punkband. Maar vlak voor de zomer heeft de band aangekondigd dat ze’r mee stoppen.Dus “Fasten your seatbelts” voor één van de laatste shows van The Crackups die twee weken later hun afscheidsshow spelen!
 
The Priceduifkes: punkrock
The Priceduifkes is een trio uit Nijlen, Herenthout en Grobbendonk en brengt strakke drie akkoorden punkrock geïnspireerd door The Ramones, NOFX, Screeching Weasel en Groovie Ghoulies. Wat ooit als een grap begon, is ondertussen uitgegroeid tot een van de bekendste en meeste spelende Belgische punkbands van de afgelopen jaren. The Priceduifkes heeft drie full albums uit, waarvan de laatste ‘Can’t Lose’ vorig jaar verscheen bij het Nederlandse Monster Zero label. The Priceduifkes hebben intussen meer dan 250 shows op de teller staan en speelde o.a. met The Dwarves, Black Lips en The Copyrights.
 
A Strength Within: hardcore
A Strength Within is een Leuvense band die staat voor snelle pissed-off hardcore met invloeden van No Turning Back, Guns Up!, No Warning en Terror. De band heeft een eigen sound die variërend, donker, brutaal en energiek is. A Strength Within heeft op relatief korte tijd ,door hard labeur, naam en faam gemaakt in en buiten ons land. De band bestaat iets meer dan drie jaar en heeft meer dan 100 shows bij mekaar gespeeld met o.a. Evergreen Terrace, Cruel Hand, The Carrier, First Blood en Defeater. A Strength Within heeft vorig jaar door Zuid-Oost Azië getoerd en speelde deze zomer o.a. in Rusland, Oekraïne en Letland.
Op 1 september maakt A Strength Within Olen onveilig!
 
Essence: metalcore
Essence is een vijftal uit Maasmechelen en speelt progressieve metalcore, denk August Burns Red, Elitist en Architects. Begin juni kwam met ‘The Defining Elements’ hun eerst full album uit.
Essence heeft een ijzersterke live reputatie en volgens ons is de band één van de coming bands in de Belgische metalcore.
 
CaniRepeed: ska/punkrock
CaniRepeed is een negenkoppige band uit Zele die een smeltkroes van punk, ska, reggae, rock en een tikkeltje hiphop brengt. Er zijn invloeden van bands als Streetlight Manifesto, Mad Caddies, The Specials en Rancid. Kortom een feestje met af en toe een lichte tint zwartgalligheid! Come on skankin’!
 
The Octopussys: punkrock
The Octopussys is een vijftal uit Zemst en brengt melodisch punkrock in de stijl van Blink 182, Lagwagon, No Use For A Name en Pulley. The Octopussys is al jaren een hardwerkende band en één van de meest spelende punkrock bands. De band is vorig jaar opgepikt door Funtime Records waar hun debuut ‘Face The World’ verscheen.
The Octopussys opende begin deze zomer nog de mainstage van Rock For People, de Tsjechische Rock Wechter, met o.a. Faith No More, Franz Ferdinand, The Prodigy, Skrillex en Flogging Molly.
The Octopussys deelde het podium met o.a. Bad Religion, Pennywise, No Use For A Name, A Wilhelm Scream, Authority Zero en Silverstein.
Hun sound is zeer melodieus, snel en enthousiast, kortom feel good punkrock. Om het met hun eigen woorden te zeggen: “Raise your glass, let’s party on!”.
 
Gino’s Eyeball: punkrock
Gino’s Eyeball werd gevormd in maart 1999 en speelt poppy punkrock / pretpunk beïnvloed door bands als Green Day, Blink 182, MxPx en The Vandals. Gino’s Eyeball speelde op al die jaren een kleine duizend shows bij mekaar. De voorbije jaren was het iets kalmer omdat Tom en Geoff ook actief waren in The Rocket, maar daar zijn ze intussen mee gestopt en Gino’s Eyeball speelt terug heel veel shows. Elke Belgische punkrocker kent Gino’s Eyeball en nagenoeg alle Belgische punkers en bands zijn fan. Ze genieten van iedereen omdat ze één van de meest sympathieke, hardst werkende en leukste punkrockbands van België zijn. Daarbij is er elke show heel veel interactie met het publiek.
In 2009 werd de band beloond door Groezrock, België’s grootste punkfestival, door de mainstage te mogen openen. Nooit eerder stond de tent om 11u00 ’s morgens zo vol!
Door omstandigheden spelen deze helden zo vroeg op de dag! Dus zorg dat je op er op tijd bij bent als ze hun “punkrock jukebox” bovenhalen. 
 
Crucial Times:  metalcore
Crucial Times is een relatief nieuwe metalcore band uit de Kempen, maar alle bandleden zijn (ex-) leden van o.a. Pushed Too Far, Tear It Down, Strike With Vengeance en ToXis. Vorig jaar werd bij Clenched Fist Records een eerste mini cd ‘The Age of Denial’ uitgebracht. Verwacht stevige gedreven compromisloze metalcore! 
 
Stonepiler: blues/rock
Stonepiler is een trio uit Olen, Vorselaar en Herenthout. De band speelt een eigenzinnige mix van blues en hardrock. Stonepiler bestaat nog geen jaar, maar alle leden hebben hun strepen verdiend in bands als The Headshots, Frontline Assault, Black Sheep Bible Belt, Unite Against Society en The Rude Boys.
 
The Adjectives: punkrock
The Adjectives is een jonge en een nieuwe drie akkoorden punkrock band uit Geel en Meerhout. De belangrijkste invloeden zijn Blink 182, Screeching Weasel, Teenage Bottlerocket, The Copyrights en The Queers. Onder het motto ‘Support Your Local Scene’ openen zij de Record stage.
 
 
My Love Your Lust: hardcore
My Love Your Lust is een jonge en nieuwe melodische hardcore band uit Herentals, Herenthout en Grobbendonk. Tevens onder het motto ‘Support Your Local Scene’ mogen zij ons festival aftrappen.